Τα μέλη της ομάδας VVR κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο BRAIN.IO hackathon, IEEE BIBE 2019, Αθήνα, Ελλάδα.

Ο προπτυχιακός φοιτητής της ομάδας VVR Μιχαλάκης Γιώργος και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Παπανδρέου Ανδρέας και Χατζικακλίμιος Άγγελος, κέρδισαν τη πρώτη θέση του BRAIN.IO hackathon στο πλαίσιο του συνεδρίου IEEE BIBE που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 27-28 Οκτωβρίου, 2019.

Το BR41N.IO είναι ένας μαραθώνιος καταιγισμού ιδεών που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια μαθησιακή εμπειρία για προγραμματιστές, μηχανικούς, φοιτητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σχεδιάζουν και δημιουργούν εφαρμογές διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε ομάδες.

Το ανεπτυγμένο βραβευμένο έργο περιελάμβανε την υλοποίηση ενός παιχνιδιού Singleplayer και ενός Multiplayer που αναπτύχθηκε στη Unity Game-engine με τη διασύνδεση με τα παρεχόμενα ακουστικά BCI Unicorn Hybrid Black. Ως είσοδος στα προαναφερθέντα, επιλέχθηκε η μέθοδος των προκαλούμενων δυνατοτήτων (EP). Στην περίπτωση των EP, το σύστημα BCI εμφανίζει διαφορετικά εικονίδια που αναβοσβήνουν και ο χρήστης πρέπει να παρακολουθήσει το εικονίδιο που θέλει να επιλέξει. Όταν το εικονίδιο αναβοσβήνει στην οθόνη του υπολογιστή, ένα κύμα P300 παράγεται στον εγκέφαλο και το σύστημα BCI μπορεί να το εντοπίσει.

Πιο συγκεκριμένα, σε λειτουργία Singleplayer ο χρήστης ελέγχει ένα αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να κινηθεί σε πλέγμα 3×3. Ο στόχος είναι να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, ενώ επιβιώνετε από τα εισερχόμενα κόκκινα αεροπλάνα. Οι πόντοι κερδίζονται όταν αποφεύγετε τα κόκκινα αεροπλάνα, καθώς και όταν μαζεύετε τα πράσινα. Σε σταθερά διαστήματα συμβαίνουν τα εξής:

  1. Κάθε πλακίδιο πλέγματος αλλάζει χρώμα σύμφωνα με το αντίστοιχο εισερχόμενο επίπεδο.
  2. Ο χρήστης έχει 1-2 δευτερόλεπτα για να απομνημονεύσει το πλέγμα.
  3. Παύσεις παιχνιδιού και ξεκινά ο χρονοδιακόπτης αντίστροφης μέτρησης
  4. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο παίκτης πρέπει να επιλέξει και να επιβεβαιώσει την επιθυμητή κίνηση του επιπέδου. Εάν δεν δοθεί επιβεβαίωση, το αεροπλάνο παραμένει στην ίδια θέση.
  5. Το παιχνίδι συνεχίζεται, το αεροπλάνο του παίκτη μετακινείται στην παρεχόμενη είσοδο και φτάνουν τα εισερχόμενα αεροπλάνα.

Στη λειτουργία πολλαπλών παικτών, η ίδια τεχνική BCI επεκτάθηκε για να επιτρέπει σε μεμονωμένους παίκτες να ελέγχουν τα δικά τους είδωλα και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε ένα ανοιχτό περιβάλλον.

Φωτογραφίες